Sie sind nicht angemeldet.

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Jak stříhat parkové růže? | 06.11. 2009 08:06:58

pepxx

Jak stříhat parkové růže?

Jak se stříhají parkové růže? Mám keř vysoký už 1,5m. Na zimu jen přikrýt chvojím,nebo sestříhat? Děkuji

#2 Jak stříhat parkové růže? | 06.11. 2009 14:04:16

janko39

Re: Jak stříhat parkové růže?

Protože do této skupiny růží jsou zařazeny jak botanické druhy a jejich kříženci,tak i šlechtěním vzniklé odrůdy, je různá jejich vzrůstnost a požadavky na prostor a řez .Obecně se dá říci,že je to skupina nejméně náročná na řez a na dodržování pravidel řezu, takže se jedná vlastně jen o řez udržovací a o průklest. Pokud mají na podzim vytvořeny šípky, jako např. růže svraskalá(Rosa rugosa),nebo růže mnohokvětá, ponecháme je jako zimní ozdobu a jako potravu pro ptáky. Jinak odkvetlá květenství odstříhneme. Ke kořenům přihrneme ornici do výšky rýče.
  Na jaře podle potřeby keře prosvětlíme - vystříháme slabé a vnitřek keře zahušťující větévky,hlavní výhony zakrátíme na vnější pupen o cca 15-25 cm,podle vzrůstnosti rostliny - u bujněji rostoucích ponecháváme výhony delší,u slabě rostoucích zakrátíme více. Nezapomeneme na přihnojení a na zálivku.

http://www.garten.cz/images_data/2284-rosa-rugosa.jpg
Rosa rugosa - růže svraskalá (foto: Hana Vymazalová)

#3 Jak stříhat parkové růže? | 08.01. 2010 20:45:35

kmotr1

Re: Jak stříhat parkové růže?

Já růže na podzim, tak v říjnu ostříhám asi do půlky, růže obryji a zahrnu hlínou a pokryju chvojím. Na jaře zkrátím cca na 20 cm za očkem a vystříhám staré zdřevěné části. Růže mám krásné.

Brett Fußzeile