#1 Lilie - žloutnutí a kroucení listů | 09.06. 2009 14:47:50
Lilie - žloutnutí a kroucení listů
Pane Basik, nezlobte se, že Vás obtěžuji touto cestou. Roky od Vás odebírám lilie, jsem naprosto spokojena. Přestože nejsem zahradník nic moc, kupodivu asi liliím vyhovuje naše půda, protože jsou prostě nádherné, ale když jsem dala pár hlíz přátelům, tak u nich tak hezké nebyly, ač postupovali přesně podle mne.
Ale nyní mi asi tak cca 10 lilií začalo světlat, mám na mysli, že zelená barva jakoby vyšisovala a jejich lístky se zakrucují dospod. Žádný hmyz jsem na nich nenašla a že by to bylo hnojením je mi též divné, protože jsou takové jen některé. Mohl byste mi v krátkosti sdělit, co by mohlo být příčinou. Moc děkuji. S pozdravem MB
Dotaz zákazníka firmy Josef Basík
#2 Lilie - žloutnutí a kroucení listů | 09.06. 2009 14:59:10
- Josef Basík
- **

- Web-Seite
Re: Lilie - žloutnutí a kroucení listů
Paní Buchetková, cibule lilií bohužel nevydrží věčně a aby vydržely co nejdéle, hodně záleží na stanovišti, půdě a hnojení. I mě se stane, že někde mi lilie tak po třech letech přestávají růst. Je to většinou tím, že půda na tom místě se utuží a ztěžkne, což cibulím nesvědčí. Navíc se většinou nepřihnojuje tak, jak mi se mělo. Lilie totiž pro svůj bujný růst spotřebuje hodně živin. Další roli hraje, pokud se lodyhy řežou pro řez květů. Čím více se uřízne, tím menší cibule znovu naroste a tak se oslabuje. Žloutnutí listů způsobuje příliš zásaditá půda a v tom případě je dobré přidat rašelinu. Pokroucené světlé listy a jakoby zakrslý růst může však svědčit o tom, že byly napadeny virózou. Tady bohužel žádná pomoc není a celá rostlina se musí raději odstranit.
Basík Josef
pěstování a prodej okrasných rostlin