Sie sind nicht angemeldet.

českyslovenskyenglishdeutschpolsky

#1 Houby na zahrádce | 18.10. 2011 21:05:18

Rose

Houby na zahrádce

Houby na zahrádce , Hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus.
Hlíva ústřičná  je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých.  Má masité klobouky, v mládí na okraji podvinuté a škeblovitě sklenuté, na povrchu hladké, barvy šedé, až nahnědlé,  příjemně voní a chutná.  Roste nad sebou  střechovitě.  V přírodě roste na podzim (listopad-prosinec), nebo zjara na kmenech buků , dubů, vrb …. Obsahuje důležité látky s léčivými účinky. Díky  obsahu glukanů, ale i jiných látek posiluje imunitu lidského organismu a tím předchází a pomáhá léčit civilizační choroby. Využívá se  např. proti rakovině, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce ,  ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.  Působí proti zánětlivým, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, ekzémům atd.
Má všestranné použití – můžeme ji sušit, nakládat do octa, přidávat do hotových  jídel.
Usušené houby  rozemelu  na prášek a používám jako  houbové koření.

Beitrag geändert von Rose (18.10. 2011 21:17:53)

cz Rose | (Pleurotus ostreatus) Hlíva ústřičná
(Pleurotus ostreatus) Hlíva ústřičná

#2 Houby na zahrádce | 19.10. 2011 00:08:09

YOS

Re: Houby na zahrádce

Rose, to je nááádhera. smile Četla jsem o těchto pytlích a o kmenech, které lze naočkovat. Kde Vám stojí ten pytel? Doma nebo venku? Miluji houbový guláš, něco bych s tím měla dělat.

Všechno jde tak, jak má jít.

#3 Houby na zahrádce | 19.10. 2011 08:32:03

Rose

Substráthlívová zahrádka má obsah 15 litrů, váží cca 6 kg, návod k pěstování je na obalu. Dle návodu k pěstování hlívy má být v době prorůstání teplota 20°C - 25°C a substrát může být ve tmě. Až se začnou v otvorech objevovat "květáčky" je potřeba substrát přemístit do teploty pod 18°C /lepší 10°C než 19°C / a zajistit alespoň trochu světla. Až Vám začnou vyrůstat plodnice tak tyto můžete z venku rosit vodou.
     Já jsem substrát měla  nejdříve v koupelně – je tam vlhko, teplo a přítmí. Houba 3 týdny nerostla, tak jsem ji změnila místo do kuchyně na zem ( vedle topení a do přítmí) . Od zakoupení  trvalo asi 3 týdny než začala houba růst. Substrát jsem nerosila, neboť vlhkost uvnitř substrátu je dostatečná. První houby  začaly růst z proříznutých otvorů (už od výrobce) 17.3.2011  (sklizeň od 23.3.), druhé houby rostly ze stejných otvorů  v květnu 2011. Potom jsem přemístila substrát ven na zahradu. Bohužel třetí úroda již nebyla tak úspěšná.

#4 Houby na zahrádce | 19.10. 2011 10:06:59

YOS

Rose, děkujeme, že jste se podělila o Vaši krásnou zkušenost. A cena za pytel?  Dá se zhruba odhadnout kolik kg hub jste vypěstovala? Jednou jsem pro mamku koupila 2 velké balíky hlívy a nasušila. V mixeru rozměnila na prášek a maminka to užívala po operaci rakoviny střev na zvýšení imunity. Ceny v lékárnách za tyto preparáty jsou hodně vysoké. Opravdu má výborné účinky.

Všechno jde tak, jak má jít.

#5 Houby na zahrádce | 19.10. 2011 12:04:50

Eva N E

Tohle vidím poprvé.Také by mě zajímala cena za pytel a kde se to dá koupit.V jakémkoli zahradnictví,nebo ve specializovaném,kdykoli v roce nebo jen v určitém období ?A co v přírodě? Říkáte,že rostou listopad - prosinec nebo zjara. Jsem s mými syny vášnivý houbař,ale sbíráme jen ty známé houby,srpen - září. Nikdy jsem nebyla na houbách později a už vůbec nikdy jsem nesbírala houby, rostoucí na stromech. Toto mě ale opravdu zaujalo. Díky .

#6 Houby na zahrádce | 19.10. 2011 18:36:47

houba

Rose,moc hezké.Už dávno jsem si chtěla sadbu koupit,ale bydlím v paneláku a mám obavu,že bych nemohla splnit podmínky,které houby potřebují.A pro ty,co by si je chtěli koupit: http://www.osiva.cz/

#7 Houby na zahrádce | 20.10. 2011 09:59:25

Rose

Houby na zahrádce.  Doporučuje se kupovat prorostlý naočkovaný substrát od seriozních výrobců, a to po celé jaro až do začátku léta.   V létě  pěstování přerušíme a pokračujeme na podzim  a možno i v zimě.  Pokud máme substrát  dobře prorostlý, počkáme v zimě do rozmrznutí.  Hlívě mráz nevadí – poroste dál.     
   Substrát s hlívou lze umístit do stínu stromů v zahradě, na balkon, na chodbu, světlé garáže, do nevytápěného skleníku (mimo sezonu).  Pytel nedáváme na přímé slunce.  Houba potřebuje k životu světlo a vodu. 
   Pokud  má někdo z rodiny alergii  na výtrusy – nepěstujte hlívu  v uzavřeném bytě  (koncentrace  výtrusů – spór   při opožděném sběru zralých plodnic , při vyšších teplotách,  nízké  vlhkosti vzduchu, málo  větraném prostoru ).
  Bohužel jsem svoji úrodu nevážila, takže nevím, jaká byla celková váha vypěstované hlívy.
  Substrát s hlívou jsem zakoupila  ve velkoprodejně . Dá se však pořídit i levněji přímo od výrobců. Namátkou stránky o houbách:    http://www.planetahub.czhttp://jedlehouby.cz/
V přírodě hlívu zatím nesbírám.

Beitrag geändert von Rose (20.10. 2011 10:46:17)

#8 Houby na zahrádce | 22.10. 2011 13:55:10

Kazi
*

Rose, díky za tip. Viděla jsem prodávat i "balík s žampiony", ale neměla jsem takový způsob pěstování moc důvěry. Mile mne tedy překvapily Vaše zkušenosti, především s opakovanou sklizní. Tak na jaře do toho jdu.

#9 Houby na zahrádce | 26.10. 2011 21:13:20

Estella

Děkuji moc za vaše zkušenosti, taky jsem k tomuto pěstování neměla moc důvěru, ale asi to taky na jaře zkusím. Hlíva je úžasná houba jak v kuchyni tak na tu imunitu, jak už zde bylo psáno. Ale sbírat v přírodě bych se asi bála abych se nespletla. Tak všem hodně zdaru příští rok.

Brett Fußzeile